Sinds 1802 zit nu de zesde generatie Molenaar Rietdekkers op het dak.
Het leggen van een rieten kap kent een rijke traditie. Het aanbrengen van de kap vergt kennis, aandacht en precisie van de rietdekker. Een professionele rietdekker wordt dit niet zomaar.
Een erkende opleiding met een werkervaring van jaren, vakkennis, inzicht en een eerlijk advies maakt de rietdekker tot een vakbekwaam rietdekker. Daardoor staan wij garant voor kwaliteit en maatwerk.
De oogst van het riet begint zo rond de jaarwisseling, als het blad van de stengel is gevallen.
Begin april moet het riet van het land af zijn. De vogels hebben dan de gelegenheid, om hun nesten te bouwen in de rietvelden.
In vroeger jaren kon het bedrijf in één derde van haar eigen jaarlijkse riet behoefte voorzien,
door het beheren van rietvelden aan de zijarmen van het Noordzee kanaal.
Het riet wat wij tegenwoordig verwerken komt voor een klein deel uit Nederland, maar het merendeel uit Hongarije, Roemenië, Oostenrijk en China.
Bij Molenaar Rietdekbedrijf wordt alleen met eerste soort riet gewerkt. Door gebruik van dit riet, is het eindresultaat een fraai riet gedekt dak van hoge kwaliteit.
Bij de afwerking van de nok wordt altijd zorgvuldig te werk gegaan. In overleg met de klant worden verschillende afwegingen gemaakt. De kleur en soort rietvorst, een koperen nokvorst diverse lood werkzaamheden aan de dakkapellen, schoorstenen en het aanbrengen van een strook gaas aan de nok.
In de praktijk worden er verschillende onderconstructies toegepast.
We kennen de volgende twee dak constructies.
A: Traditioneel: een op rietlatten gebonden dak met of zonder isolatie. Deze methode wordt meestal toegepast op grote boerderijen waarbij isolatiewaarden en brandveiligheid een ondergeschikte rol hebben.
B: Schroefdak: een schroefdak op een 18mm plaatmateriaal of een schroefdak boven op een schroef isolatiepaneel (EPS, Minerale wol, en of PUR). Deze methode wordt toegepast bij de meeste nieuwbouw projecten en is ook mogelijk bij vervanging van een oude rieten kap.