Mark de Laat is sinds najaar 2009 gestart met zijn eigen rietdekkersbedrijf. Na 12 jaar ervaring opgedaan te hebben bij een bedrijf in de regio werd het tijd om zelf een bedrijf op te starten.
Rietdekkersbedrijf Mark de Laat staat voor betrouwbaarheid, kwaliteit en vakkennis.
Omdat Mark voor kwaliteit gaat, is de standaard dikte van het riet 34 cm. De minimale grens volgens de Vakfederatie Rietdekkers is 28 cm.
Mark de Laat is gespecialiseerd in traditionele daken, schroefdaken, nieuwbouw, renovatie, tuinhuisjes en reparaties.
Levensduur van het rieten dak
De kwaliteit en levensduur van een rieten dak zijn uiteraard afhankelijk van de gebruikte materialen en de uitvoering van de rietdekwerkzaamheden en dus de kwaliteit van de rietdekker.
Een rieten dak, mits goed ontworpen, vakkundig aangebracht en goed onderhouden is een verantwoorde investering voor jaren. De levensduur zou minimaal 25 jaar moeten zijn maar 40 jaar of langer is geen uitzondering. Garanties voor een bepaalde levensduur zijn echter zelden te geven. De levensduur hangt daarvoor veel te veel van incidentele factoren af. Factoren die de rietdekker niet allemaal in de hand heeft. Het meest bepalend is zonder enige twijfel de hellingshoek van het dakvlak maar ook onderhoud speelt een steeds belangrijkere rol bij het behalen van een optimale levensduur.
Ook de dikte van het rieten dak speelt natuurlijk een rol bij de levensduur. De minimale dikte is door de vakfederatie Rietdekkers vastgesteld op 28 cm. Rietdekkersbedrijf Mark de Laat gaat altijd voor een dikte van 34 cm.
Het rieten dak heeft de laatste tijd meer te lijden van het milieu dan vroeger. Een overmaat aan vermestende stoffen in de lucht, een gevolg van onze westerse levensstijl, zorgt ervoor dat alles na verloop van tijd bedekt wordt met een laagje algen. Op het rieten dak zorgen deze algen voor een toename van de droogtijd. Het riet blijft langer vochtig. Wanneer een over het riet liggende groene waas overgaat in een groene drab kan dit de droogtijd zo veel verlengen dat het riet in de herfst- en winterperiode (van oktober tot het volgende jaar april) zelfs bijna helemaal niet meer droog wordt. Het riet kan dan in zeer korte tijd dramatisch in kwaliteit achteruit gaan. Het riet verslijt niet langer maar verspocht (het wordt zacht en vergaat). Onder de landurige te natte buitenkant zal het riet als het ware verstikken. De oplossing hiervoor is het behandelen van het dak tegen begroeiing met algen en mossen.